TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering

Humphrey Bogarts nikk

with one comment

Tekst: Solveig Hansen, 2016 (English version)

Alle som skriver fortellinger, har lært betydningen av vendepunkter, der det skjer noe som skaper en forandring. Et av de mest berømte filmatiske vendepunktene er Bogarts nikk som innleder Marseillaise-scenen i magiske Casablanca.

 
casablanca

 
Først en kort oppsummering: Det er desember 1941, og flyktninger fra hele Europa strømmer til Casablanca. Ricks (Humphrey Bogart) Café Américain er et møtested for en ymse samling mennesker, fra nazioffiserer og lommetyver til flyktninger på desperat jakt etter utreisepapirer for å komme seg på flyet til Lisboa, for deretter å ta seg over til USA. Utreisepapirer for to havner hos Rick, men han vil ikke selge dem, ikke engang til motstandshelten Victor (Paul Henreid) som sammen med ektefellen Ilsa (Ingrid Bergman) en dag spaserer inn på etablissementet hans. (“Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.”) Ilsa og Rick var elskere i Paris noen år tidligere. Der drakk de champagne, og han sa “Here’s looking at you, kid”. Så lot hun ham vente forgjeves i regnet på jernbanestasjonen, og han måtte flykte alene til Casablanca. Kaféeier Rick er en kynisk og likegyldig mann. “I stick my neck out for nobody” er blitt mantraet hans.

Victor befinner seg i kafeen når noen tyske offiserer stemmer i med patriotiske “Die Wacht am Rhein”. Han ber husorkesteret spille Marseillaisen. Bandmedlemmene ser spørrende på Rick, som nikker. Det utarter seg til en sangduell der franskmennene til slutt overdøver tyskerne.

Med ett lite nikk skapes et av filmhistoriens mest sagnomsuste vendepunkter, der Rick – han som alltid hadde sagt “I stick my neck out for nobody” – blir tvunget til å velge side, med de konsekvenser det får for ham. Tyskerne stenger kafeen.

Da regissør Michael Curtiz ba om et næropptak av Bogart som ser mot høyre og nikker, hadde Bogart ingen anelse om hva nikket skulle brukes til – før han så filmen.

Ett lite nikk. Så briljant kan det gjøres.

 

 
 
Referanser til Casablanca
Hvis du ser på NCIS, husker du kanskje at direktør Vance fortalte historien om Bogarts næropptak til Gibbs i episoden Rule Fifty-One. Med dette nikket, forklarte Vance, tok Rick en beslutning og sluttet seg til kampen. “Alt han trengte å gjøre, var å nikke”, sa Gibbs, hvorpå Vance svarte: “Og det var starten på alt.”

I The Holiday blir Iris (Kate Winslet) kjent med 90-årige Arthur (Eli Wallach), en for lengst pensjonert filmforfatter. Han forteller at det var noen venner av ham som skrev Casablanca, men at det var hans idé å legge til “kid” i “Here’s looking at you, kid”, et av de mange minneverdige replikkene i filmen. Som Miles (Jack Black) sier: “Hallo! Det er det som skaper hele replikken!” “Here’s looking at you, Ilsa” blir liksom ikke helt det samme.

Written by Solveig Hansen

20.11.2016 at 18:25

Posted in Les/skriv

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] spille Marseillaisen. Bandmedlemmene ser spørrende på Rick, som nikker. Dette berømte filmnikket innleder et vendepunkt der Rick – Mr. «I stick my neck out for nobody» himself – […]

    Like


Hva mener du?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: