TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering

Fra manus til e-bok: Selge e-bøker fra eget nettsted med PayPal

leave a comment »

 
UTDATERT. DET ER KOMMET BEDRE LØSNINGER SIDEN DETTE INNLEGGET BLE SKREVET.

 
Når du skal selge e-bøker fra ditt eget nettsted, trenger du en pålitelig betalingstjeneste og en nedlastingstjeneste som sørger for at kjøperne kan laste ned en bok straks betalingen er godkjent.

PayPals Kjøp nå-knapp

PayPal er en lettvint og velkjent betalingstjeneste. Kjøperne bare klikker på PayPals Kjøp nå-knapp på siden din og betaler direkte fra sin egen PayPal-konto eller med kredittkort. Deretter blir de automatisk omdirigert til en side der de kan laste ned boken. Du slipper å sende en manuell e-postmelding med nedlastingsinformasjon hver gang noen kjøper en bok.

Det stilles visse sikkerhetskrav til en slik nedlastingsside. Lenken på siden skal bare være tilgjengelig for dem som faktisk kjøper e-boken, og lenken bør bare være tilgjengelig i en begrenset periode, for eksempel 24 timer, eller kjøperen bør bare kunne laste ned boken et visst antall ganger. På en vanlig nettside har du ikke denne muligheten. Du trenger en nedlastingstjeneste. Jeg vurderte flere løsninger, men landet på Linklok PayPal.

Mange lignende – og mer avanserte – tjenester krever at man tegner månedsabonnement, og det blir fort dyrt i lengden for oss som driver smått. Linklok PayPal er ikke en abonnementstjeneste, men et engangskjøp. Den koster ca. 30 dollar, og du trenger ikke å laste ned noe program. Du får i stedet PHP-skript som du må tilpasse og laste opp til serveren hos din Internett-leverandør. Det finnes en grundig veiledning som du kan laste ned fra Linklok PayPal.

Obs! Serveren der du installerer skriptene, må støtte PHP. Sjekk med din Internett-leverandør. Jeg måtte flytte domenet mitt fra Windows- til Linux-plattform for å få støtte for PHP.

Du kan kjøre phpinfo() for å sjekke om serveren støtter PHP-skript. Skriv følgende skript i Notisblokk:


Lagre skriptfilen som phpinfo.php, og last den opp til serverens rotkatalog (“www”, “public_html” e.l.). Kjør skriptet i nettleseren ved å skrive ditt_domene/phpinfo.php på adresselinjen. Hvis nettleseren prøver å laste ned filen til harddisken eller bare viser selve skriptteksten ovenfor, støtter ikke serveren PHP-skript. Hvis PHP-skript støttes, får du frem informasjon om PHP og serveren i nettleseren, noe i likhet med dette:

php

Slett phpinfo-filen fra serveren etterpå, så ingen andre får tilgang til den.

Når kjøperen klikker på Kjøp nå-knappen, sjekker Linklok betalingen, kontrollerer at riktig beløp er betalt og genererer en sikker lenke. Deretter omdirigeres kjøperen til nedlastingssiden. Linklok sender også lenken i en e-postmelding til kjøperen. Lenken avslører ikke hvor på serveren bokfilen er lagret, og den utløper etter en angitt tid.

I PayPal er det ikke så lett å teste at kjøpsprosedyren funker, og at kjøperen blir omdirigert til nedlastingssiden. Hvis du har en annen PayPal-konto, kan du prøve å kjøpe fra den, eller du kan betale med kredittkort eller be en venn prøvekjøpe boken.

Linklok-veiledningen forklarer alt detaljert, blant annet hvordan du oppretter Kjøp nå-knappen i PayPal, og hvordan du tilpasser skriptene. Du vil kanskje bruke norsk tekst på nedlastingssiden og i e-postmeldingen til kunden. Her er et par ting å være oppmerksom på når du oppretter Kjøp nå-knappen:

Du kan bruke ditt eget knappebilde, men da må bildet være lagret på en sikker server (https), ellers risikerer du at kunden får en irriterende melding om usikre elementer på siden.

Når knappen er laget, ser du knappekoden i en egen boks. Kopier koden under Nettsted hvis du skal sette inn knappen på en vanlig HTML-side. Hvis du skal sette inn Kjøp nå-knappen i en WordPress.com-blogg, må du kopiere koden under E-post. Du finner detaljerte instruksjoner på WordPress.com.

Blogginnlegg i serien “Fra manus til e-bok”:
Innledning
ISBN-nummer
Skrivekurs
Lage EPUB-bøker
PDF med pdfFactory
Lage e-bokomslag i Word
Selge e-bøker fra eget nettsted med PayPal (dette innlegget)
Selge e-bøker via Kindle Store – publisering
Selge e-bøker via Kindle Store – formatering

Hva mener du?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: