TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering

Jeg vil bli mobilfotograf: Jeg greide det!

with 10 comments

Tekst: Solveig Hansen, 2021

Det har gått nesten to år siden jeg bestemte meg for å bli en habil mobilfotograf og blogge om fremgangen. Dette er tiende og siste innlegg i denne serien – se liste over alle innleggene nederst. Oppdrag fullført!

Vel, kanskje ikke fullført, for det er stadig noe å lære. Men jeg har oppnådd det viktigste jeg var ute etter: lære å se, ta egne bilder for bruk i sosiale medier, blogginnlegg og artikler, være både skribent og fotograf. Samtidig vil jeg fortsatt bruke proffbilder fra iStock, Pixabay og Unsplash.

Hva har jeg så lært? For det første å håndtere kameraet og innta fotoposisjon uten å tenke for mye. Mobilkameraet er nærmest blitt en forlengelse av hånden, og jeg flytter meg automatisk slik at jeg får bilder av det samme motivet fra flere vinkler. For det andre har jeg fått bedre blikk og ser motiver overalt. Så gjelder det å finne interessante utsnitt.

Jeg er ennå ikke helt i mål med alt jeg hadde planlagt å gå gjennom:

 • Komposisjon, inkludert lys ✔ – det første jeg gjorde, var å eksperimentere med høstlyset. Den gylne timen. Den blå timen. Og alle timene derimellom. Aldri har jeg vært så oppmerksom på hvordan lyset forandrer seg – hele tiden.
 • Apper ✔ – jeg bruker mest Snapseed, men også Photoshop Express og Lightroom. Jeg bruker normalt ikke filtre, men justerer farger osv. manuelt. Gjerne litt mørk vignett rundt kanten for å “ramme” inn hovedmotivet.
 • Hva trenger jeg av utstyr på tur? Stativ, bærbar strømforsyning (power pack), oppkobling til brett? ✔ Ja, ja, ja, pluss litt ekstra koronautstyr. Jeg bruker nettbrett til redigering i apper. Mobilskjermen er litt liten.
 • Svart/hvitt-bilder – ikke jobbet noe særlig med det.
 • Nærbilder av detaljer ✔ – elsker det. Jo mer minimalistisk, desto bedre.
 • Kunstbilder – må eksperimentere mer.
 • Gatebilder (inkl. personvern) ✔ – min favorittsjanger. Blant annet har jeg tatt en del bilder av street art og skulpturene i Vigelandsparken. Mål: Ta flere tøffe, urbane bilder, nå når verden åpner opp igjen. Må lese meg opp på personvern også.
 • Historiefortelling med bilder – må utforske mer.
 • Kanskje få noen til å forklare meg det teknologiske, eller lære det på egen hånd: blender, lukker osv. ✔ – jeg gjør det enkelt og bruker autoinnstillinger. Så justerer jeg bildene etterpå.

Hvis jeg skal gi ett råd, så er det dette: Ta masse bilder, og ta mange bilder av det samme motivet, fra flere vinkler, så har du noe å velge mellom.

Jeg legger ut nye bilder på Instagram (et par hundre følgere så langt 😊) hver dag. Her er de nyeste:

Dette er alle blogginnleggene i serien “Jeg vil bli mobilfotograf”:

Bli kjent med kameraet
Uten lys, ingen bilder
Bildekomposisjon + nyttige nettsteder
Bildekomposisjon – tredelsregelen og bildevinkler
Desemberbilder
Solnedganger
Fotokurs
Fotografering mot brakkesyke
Lavt perspektiv

Siste innlegg: Jeg greide det! (dette innlegget)

Written by Solveig Hansen

25.6.2021 at 17:59

Posted in Fotografering

Tagged with ,

10 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Siste innlegg: Jeg greide det! […]

  Like


Hva mener du?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: