Jeg vil bli mobilfotograf: Fotokurs
Tekst: Solveig Hansen, 2020
Lys, avstand, dybde, perspektiv, komposisjon. Jeg har plukket opp litt her og litt der, men ønsket meg en samlet presentasjon av fotografiske prinsipper. Det var på tide med et fotokurs.
Valget falt på Vestfoto (flinke folk som dukket opp i Facebook-feeden min) og nettkurset Mobilfotografering. Det er et praktisk nettkurs der de i løpet av 2 timer og 20 minutter forklarer lys, avstand, dybde, perspektiv og komposisjon ved hjelp 200 bildeeksempler, perfekt for å komme fort i gang. PS! Husk også å tørke av linsen jevnlig med en myk klut.
Her følger en oppsummering av hva jeg har lært om disse fotoprinsippene, både på kurset, gjennom artikler og videoer på nettet (blant annet fra iPhone Photography School) og ved å (pr)øve og feile. Hvis ikke annet er oppgitt, er bildene mine egne.
Lys
Lyset forandrer seg hele tiden, gjennom døgnet og året. Det beste fotolyset er om morgenen og ettermiddagen når solen står lavere på himmelen. Lys var noe av det første jeg eksperimenterte med som blivende mobilfotograf. Jeg tok bilde av samme motiv på forskjellige tidspunkter og forelsket meg i blåtimen. Jeg tok bilder mot solen og med solen. I tåke og regn og med sollyset filtrert gjennom tretopper og blondegardiner. Uten lys, ingen bilder, skrev jeg i et av de første blogginnleggene i denne serien.
Artikler fra iPhone Photography School:
10 Tips For Taking The Best iPhone Photos In Different Types Of Light
10 Easy Ways To Capture More Dramatic Light In Your iPhone Photos
Solnedganger – “den berømte solnedgangen”, som det står i Vestfotos kursplan – er noe “alle” tar bilde av. Det er bare å ta en titt i sosiale medier på dager med rå solnedgang. En solnedgang kan være flott å se på, men prøv å snu deg og se hva solen treffer bak deg. Kanskje ser du en magisk speiling av solnedgangen i et vindu. Det kan bli et spennende bilde.
Når himmelen ser ut som på disse bildene, er det bare å gripe mobilen og skynde seg ut. Fargene og lyset skifter kjapt. #NoFilter. Naturen tar selv hånd om fargeleggingen.



Artikkel fra iPhone Photography School:
8 Tips For Extraordinary Sunset Photography On iPhone
Et av tipsene er å plassere noe i forgrunnen. Lette skyer er heller ikke så dumt.
Motlys midt på dagen er et krevende fotolys, men kan brukes til å skape spennende skyggeeffekter og silhuetter. Eller filtrer lyset ved å flytte deg slik at solen er skjult bak et tre e.l. Hvis du tar bilde av en person med solen rett bak vedkommende, blir ansiktet mørkt. Kompenser eventuelt med blits eller en reflektor (som du kan lage selv med aluminiumsfolie på for eksempel en papplate, men krøll folien litt for å unngå for harde reflekser). For mye motlys gir kraftig refleks og kan skape uheldige lysringer i bildet. Her er et eksempel på uheldig bruk av motlys:

Avstand
Tett på med diffus bakgrunn: Gå tett på motivet, så blir bakgrunnen automatisk uskarp. Kameraet gir beskjed hvis du står for nær. Her er jeg tett på regndråper på en gren og gjennom stuevinduet (et blad klamret seg til vinduet og ville inn):



Forgrunn/bakgrunn: Tenk deg at du skal ta bilde av en person foran en kjent bygning. Du må stille deg ganske langt unna for å få med hele bygningen, og personen blir liten i bildet. Gå nærmere i stedet, og plasser personen foran et utsnitt av bygningen, kanskje et vindu eller noe annet som gjør det lett å kjenne igjen bygningen. Eller trekk personen nærmere kameraet hvis du vil ha med hele bygningen i bakgrunnen. Da får du en stor person i forgrunnen, med bygningen bak som kulisse.
Dybde
Flate landskapsbilder er kjedelige. Du kan skape dybdefølelse i bildet ved å plassere elementer både i forgrunnen, mellomgrunnen og bakgrunnen.
Flere nivåer: båt helt fremst, sjø og land i midten og fjell i bakgrunnen. En fiskebåt på vannet. Jeg elsker dette sicilianske morgenbildet:
Artikkel fra iPhone Photography School:
5 Ways To Create A Sense Of Depth In Your iPhone Photos
Perspektiv
Normalperspektiv, froskeperspektiv, fugleperspektiv, innrammingsperspektiv, speilingsperspektiv og side-/skråperspektiv. De gir alle forskjellig effekt.
Mange, kanskje de fleste, tar bilde fra øyehøyde, til og med av barn. Ved å gå lavere eller høyere, ta et skritt til høyre eller venstre eller se rett opp eller ned skifter vi synsvinkel, og bildet får et helt annet uttrykk. Vi kan “skyte fra hofta” når vi tar gatebilder, eller gå helt ned på bakkeplan (bruk eventuelt selfiestang for å slippe å bøye deg) for å fange blomster og bier i aksjon. Vi kan også “ramme inn” bildet ved å fotografere gjennom en dør eller et vindu, et nettinggjerde, en teltåpning eller trær, eller vi kan skråstille bildet.
Se på bildeperspektivene i denne artikkelen: 9 Perspective Tips For Creating High Impact iPhone Photos
Skrått er tøft:

En slags innramming:

Refleksjoner i vann en regntung dag i Oslo:
Artikler fra iPhone Photography School:
10 Tips for Taking Stunning iPhone Reflection Photos
7 Tips For Using Framing Composition Techniques In Your iPhone Photos
Komposisjon
Stikkord: det gylne snitt, ledende linjer, S-former og gjentakelse av form og farger.
Tredelsregelen, som er en forenklet versjon av det gylne snitt, er en teknikk for å skape et balansert bilde der hovedmotivet er “visuelt riktig” plassert: Slå på rutenettet i kameraet, så blir bildet delt i 3×3 like ruter. Plasser viktige motiver i eller nær et av skjæringspunktene i stedet for midt på bildet (hvis du ikke vil ha et helt symmetrisk bilde, da).

Ledende linjer kan være naturlige linjer som veier, stier, brostein, togskinner, gjerder eller husrekker som skaper dybde og trekker seeren inn i bildet i retning av et objekt der fremme. Eller et forlatt jernbanespor kan bare fortsette inn i tåkehavet (bilde: Tim Hill på Pixabay):

S-formede ledelinjer er mykere i formen enn rette linjer og kan være en elv eller vei som bukter seg inn i bildet. Eller en spiraltrapp sett ovenfra.
Artikler fra iPhone Photography School:
10 Composition Tips For Taking Better iPhone Photos
How To Use Leading Lines To Create More Powerful iPhone Photos
8 Ways To Create A Stronger Focal Point In Your iPhone Photos
10 iPhone Photography Tips To Quickly Improve Your Photos
Se også denne artikkelen fra Foto.no: Det viktigste du må vite om komposisjon som fotograf
Jeg bruker ofte trær som innramming eller forgrunnsmotiv i komposisjonene mine. Strå e.l. er også fint i forgrunnen.





Det er på tide å utvide komposisjonsrepertoaret. Og bli flinkere til å tenke komposisjon før jeg tar bildet. Jeg har fortsatt en tendens til bare å knipse i vei, for deretter å slette mesteparten av bildene i kamerarullen. Takk og pris for beskjæring som kan redde et utsnitt av et ellers dårlig bilde, og reparasjon som kan fjerne rusk.
Neste steg: Øve meg på dybde, linjer og former. Dessuten er det på tide å oppgradere til en mer proff mobil – skal bare øve meg litt mer på komposisjon først.
Regler er til for å brytes.
Inspirasjon
– Videoer fra iPhone Photography School
– Infotobloggen – Harald Harnang blogger om fotografering. Inspirerende.
Blogginnlegg i serien “Jeg vil bli mobilfotograf”:
Bli kjent med kameraet
Uten lys, ingen bilder
Bildekomposisjon + nyttige nettsteder
Bildekomposisjon – tredelsregelen og bildevinkler
Desemberbilder
Solnedganger
Fotokurs (dette innlegget)
Fotografering mot brakkesyke
Lavt perspektiv
Siste innlegg: Jeg greide det!
[…] + nyttige nettstederBildekomposisjon – tredelsregelen og bildevinklerDesemberbilderSolnedgangerFotokursFotografering mot brakkesykeLavt […]
LikeLike
Nå kaller jeg meg mobilfotograf – Hit og dit
3.8.2021 at 14:51
[…] + nyttige nettstederBildekomposisjon – tredelsregelen og bildevinklerDesemberbilderSolnedgangerFotokursFotografering mot brakkesykeLavt […]
LikeLike
Jeg vil bli mobilfotograf: Jeg greide det! | TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering
25.6.2021 at 18:16
[…] + nyttige nettstederBildekomposisjon – tredelsregelen og bildevinklerDesemberbilderSolnedgangerFotokursFotografering mot brakkesyke Lavt perspektivt (dette […]
LikeLike
Jeg vil bli mobilfotograf: Lavt perspektiv | TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering
29.12.2020 at 18:57
[…] + nyttige nettstederBildekomposisjon – tredelsregelen og bildevinklerDesemberbilderSolnedgangerFotokursFotografering mot […]
LikeLike
Brakkesyke? Gå ut og ta bilder! – Hit og dit
17.12.2020 at 19:38
[…] nyttige nettsteder Bildekomposisjon – tredelsregelen og bildevinkler Desemberbilder Solnedganger Fotokurs Fotografering mot brakkesyke (dette innlegget) […]
LikeLike
Jeg vil bli mobilfotograf: Fotografering mot brakkesyke | TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering
18.4.2020 at 16:22
[…] Bildekomposisjon – tredelsregelen og bildevinkler Desemberbilder Solnedganger (dette innlegget) Fotokurs […]
LikeLike
Jeg vil bli mobilfotograf: Solnedganger | TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering
2.3.2020 at 19:16
[…] Bildekomposisjon – tredelsregelen og bildevinkler Desemberbilder (dette innlegget) Solnedganger Fotokurs […]
LikeLike
Jeg vil bli mobilfotograf: Desemberbilder | TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering
2.3.2020 at 19:15
[…] Bildekomposisjon – tredelsregelen og bildevinkler (dette innlegget) Desemberbilder Solnedganger Fotokurs (Headingbilde: Michael Gaida på Pixabay) […]
LikeLike
Jeg vil bli mobilfotograf: Tredelsregelen og bildevinkler | TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering
2.3.2020 at 19:14
[…] (dette innlegget) Bildekomposisjon – tredelsregelen og bildevinkler Desemberbilder Solnedganger Fotokurs (Headingbilde: Lars_Nissen_Photoart på Pixabay) […]
LikeLike
Jeg vil bli mobilfotograf: Bildekomposisjon + nyttige nettsteder | TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering
2.3.2020 at 19:14
[…] nyttige nettsteder Bildekomposisjon – tredelsregelen og bildevinkler Desemberbilder Solnedganger Fotokurs (Headingbilde: calimiel på […]
LikeLike
Jeg vil bli mobilfotograf: Uten lys, ingen bilder | TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering
2.3.2020 at 19:12
[…] Blogginnlegg i serien «Jeg vil bli mobilfotograf»: Bli kjent med kameraet (dette innlegget) Uten lys, ingen bilder Bildekomposisjon + nyttige nettsteder Bildekomposisjon – tredelsregelen og bildevinkler Desemberbilder Solnedganger Fotokurs […]
LikeLike
Jeg vil bli mobilfotograf: Bli kjent med kameraet | TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering
2.3.2020 at 19:09