Bokomslag i svart/hvitt
Tekst: Solveig Hansen, 2017
Svart og hvitt – nesten ingen gråtoner
En god bok fortjener et proft omslag, hvorfor ikke i svart og hvitt? Helen Yentus gikk for svart/hvitt-grafikk da hun fikk i oppdrag å lage nye omslag til Albert Camus’ bøker, blant annet The Fall og The Stranger. Det samme gjorde Vladimir Zimakov med sitt Moby Dick-omslag. Svart/hvitt kler disse klassikerne, som har vært utgitt med utallige omslag opp gjennom årene.




Grafill – en norsk interesseorganisasjon for visuell kommunikasjon – kårer hvert år årets vakreste bøker. En av vinnerne i 2017 var Aslak Gurholt for formgivningen av Nils Chr. Moe-Repstads Wunderbaum nedenfor. Dette er en tykksak av en bok i mursteinsstørrelse, med 740 dikt, hver på tre linjer, ett dikt per side. Skriften på omslaget er litt liten for småbilder i bokbutikker på nettet, men designen er delikat.


“Vi er de forsinkede, og selv om vi har språk risset i ryggsøylen snur vi for å se
i skylagene, i havene, i noens øyne etter evighet fordi evighet er sett der.”
Typografien i fokus
PSYCHO i digre bokstaver, revet opp på langs og liksom limt på plass igjen. Omslaget skriker psycho og gir en forsmak på hva vi har i vente noen sider lenger frem – eller i Hitchcocks film, der den samme typografien brukes. Illustratøren bak denne typografiske klassikeren er Tony Pallidino.

En fordel med å bruke bare skrift, er at teksten ikke har noen bilder å konkurrere med, og du trenger derfor ikke å velge en nøytral font. Leserne skaper selv bildene i hodet, og du slår an tonen med skrifttype og layout.




Svart, hvitt og rødt
Noma Bar har redesignet omslagene til Haruki Murakamis bøker, alle i rødt, svart og hvitt og med en sirkel som et sentralt motiv. Bar er en mester i bruk av det negative rommet, og illustrasjonene hans har et dobbeltmotiv, som her i Kafka på stranden:

Mer inspirasjon:
40+ Stunning Black and White Book Cover Designs
Omslagsmaler fra Canva
The 50 Coolest Book Covers
Innlegget er fra #kreativweb nr. 2/2017, som har “Svart/hvitt med en dæsj farge” som tema:
Hva mener du?