Si det med 100 ord
Tekst: Solveig Hansen, 2017 (English version)
Du kan si mye med 6 ord. Eller 100, 200 eller 300 ord. Eller 280 tegn. En god fortelling er en god fortelling uansett lengde. Et perfekt kaffefølge.
Kortfortellinger kan ta deg til den andre enden av universet, men du rekker alltid hjem til middag.
– Neil Gaiman
100 Word Story er et nettmagasin med 100 ord – verken mer eller mindre – lange fortellinger som leserne sender inn, noen ganger inspirert av et bilde som redaktøren legger ut. Bidragsyterne er alt fra studenter til forfatterveteraner og skriveglade amatører, noe som skaper god spennvidde. Magasinet inneholder også essayer og forfatterintervjuer.
Mannen bak dette flash fiction-nettstedet er Grant Faulkner. Han er også kjent for NaNoWriMo (National Novel Writing Month), et årlig prosjekt der deltakerne oppfordres til å skrive 50 000 ord i løpet av november.
Om 100-ordsformatet sier Faulkner at det usagte er like viktig som det som blir sagt. Med bare 100 ord til rådighet må teksten gi hint om det negative rommet rundt. Det krever presise ordbilder, og det er akkurat dét som gjør kortskriving til en så krevende øvelse. Det er ikke bare snakk om å velge ord, men også å velge bort ord – som om du hugger og meisler en blokk marmor inntil alt unødvendig er skåret bort og ansiktet til en romersk gud trer frem.
De beste kortfortellingene er de som følger den tradisjonelle fortellerstrukturen med en begynnelse, midtdel og slutt i den – som oftest – ene scenen eller situasjonen de beskriver. En hel fortelling, kanskje et øyeblikksbilde, som etterlater leseren ettertenksom eller med et stort smil.
En som har fanget øyeblikket, er Heather Beecher Hawk i kortfortellingen That Girl, som beskriver én dag i jeg-personens liv. Hun er på vei til å forlate hjembyen og sin første kjæreste, og han inviterer henne med til familien i husvognen deres. Etter at hun er introdusert, nikker moren hans anerkjennende og sier “Ain’t she pretty”. Alle er enige og sier “Ain’t she pretty”. Det er alt som skjer. Forfatteren forteller ikke hvordan noen av dem ser ut, men likevel ser vi dem klart for oss, stimlet sammen på hagestoler ved husvognen. Som på et fotografi.
The Postcard nedenfor er en komplett fortelling som med 100 ord forteller hvor postkortet ble funnet, og gir et frempek i form av en Like – alt i løpet av en kjøkkenoppussing. Inspirasjonen til Arleane Ralphs fortelling er et postkort fra 1915, adressert til Mrs. Nettie Huelscamp, Empress, Alberta.
THE POSTCARD
By Arleane Ralph
Contractors discovered the postcard upon pulling out the kitchen cabinetry. It sat for days on a switch box until the drywallers came. Then it rested a while on a palette of Tuscan stone tiles, and, after that, maybe it dropped over a rough sill or was scrapped with the paper wraps of the granite countertops. So the postcard disappeared once more and its story ended again, except that the tiler’s apprentice, a shy teen with an interest in history, posted a picture of it, and, soon after, the willowy grand-niece of one Mrs. Nettie Huelscamp of Empress, Alberta, liked it.
The Postcard er publisert i #kreativweb nr. 1/2017, som har “Kortfortellinger” som tema.
Hva mener du?