TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering

Den perfekte notatboken, finnes den?

leave a comment »

Tekst: Solveig Hansen, 2017 (English version)

Gode ideer fortjener en fin notatbok, men for notatboknerder er det ikke bare, bare å velge. I hvert fall ikke bare én. Kanskje har du en for notater, en for kortfortellinger, en for artikler og en for hvert reiseprosjekt. Pluss noen til, avhengig av humør. Eller kanskje du vil skrive forfatternotatene dine i notatbøker som er så solide at de holder i flere tiår og blir liggende i en eske på loftet til undrende etterkommere finner dem. Eller hva med en notatbok du kan bruke i dusjen eller tømme i mikrobølgeovnen?

Skriveråd nr. 1: Skriv. Skriveråd nr. 2: Ha alltid med deg notatbok og penn. Ideer dukker opp når du minst venter det, hvor som helst. Ofte er de flyktige, og før du vet ordet av det, er de borte, kanskje på vei til en annen forfatter – som har papir og penn på seg og skriver den artikkelen eller boken du skulle ha skrevet.

Selv har jeg aldri funnet Notatboken med stor N. Til daglig bruker jeg en tradisjonell journalistblokk til kjappnotater, og forskjellige små notatbøker til artikkelideer og store tanker. Funksjonalitet og omslag er viktig:

  • Notatbøkene må være så små og tynne at de får plass i vesken og kan bli med overalt.
  • De må ligge flatt slik at jeg kan skrive på hele siden, også inntil innbindingen.
  • De må gjerne ha en stropp som holder boken lukket.
  • Omslaget er viktig for inspirasjonen – akkurat nå er jeg i svart/hvitt-modus og fant to notatbøker i retrostil fra Go Stationery, den ene med prikker, den andre med striper.
svhv_notat

På tide å trappe opp, men hva skal jeg velge?

Ikke et vondt ord om klassiske og stilrene Moleskine, men den er overalt og frister ikke. Heldigvis finnes det alternativer. Jeg har sett på fem av dem og tror jeg har funnet en favoritt: Leuchtturm med sine nummererte sider og en innholdsfortegnelse. Eller kanskje en Paperblanks med et inspirerende omslag for Den store romanen.

Leuchtturm
Leuchtturm ser ut til å ha funksjonaliteten jeg er ute etter for bruk på farten: Papir som er godt å skrive på, sidenummerering og en egen side for innholdsfortegnelse, en merkelapp som kan limes på bokryggen for å indikere innholdet, og flere perforerte ark bakerst som kan rives av uten å skade de andre sidene. Leuchtturm har stropplukning og åpnes flatt. Den fås i flere størrelser fra A4 til A7. Kanskje går jeg for en lommeutgave i A6-format og en litt større i A5-format i antrasittgrått eller smaragdgrønt og utstyrer dem med en pennholder. Penner har det med å komme bort, for så å dukke opp på de mest uventede steder.

leuchtturm

Baron Fig
Baron Fig skilter med at notatbøkene deres er flotte å se på og funksjonelle i bruk. De åpnes flatt. Velg for eksempel Confidant med hardt omslag, eller Vanguard med mykt omslag. Begge fås i tre størrelser: liten, middels og stor. Den minste får plass i lommen.

baronfig
Åpnes flatt

Field Notes
Standardproduktet er en 48-siders notatbok som måler ca. 9 x 14 cm og selges i en 3-pakning til under 10 dollar.

fieldnotes

Et annet populært Field Notes-produkt er Expedition, med et vann- og ripefast papir som tåler vær og vind. Notatboken er testet på en ekspedisjon til Sydpolen og tilbake igjen.

Fiorentina
Disse notatbøkene har skinnomslag, og du kan skrive med fyllepenn i dem. Ta for eksempel en titt på Ciak, som fås i ni farger.

fiorentina

Paperblanks
Stilige notatbøker med omslag i klassiske mønstre, som skapt for kreativ skriving. De fås i mange størrelser, med stropplukning, metallås eller magnetisk lukning, og åpnes flatt, uten den sedvanlige “bulen” på midten. Nedenfor: ornamental Azure, Serenade i art deco-stil og Conan Doyle, Sherlock Holmes.

paperblanks

Tøm notatboken i mikroen, og ta notater i dusjen

Rocketbook Wave
Hvis du bruker Rocketbook Wave med en Pilot FriXion-penn, kan du lagre innholdet i nettskyen ved hjelp av smarttelefonen og deretter stikke notatboken i mikrobølgeovnen i 30 sekunder for å fjerne innholdet og gjøre boken klar for gjenbruk. Det er det spesielle blekket som gjør susen. Du sparer trær og kan koke opp en kopp tevann i samme slengen. Se videoen nedenfor.

AquaNotes
Ideer kommer i dusjen også, og forsvinner like fort som alle andre steder. AquaNotes er en vanntett notatblokk som du fester på dusjveggen. EpicReviewGuys har testet den:

Se også:

The Pocket Notebooks of 20 Famous Men
Ernest Hemingway, Mark Twain, Ludwig van Beethoven, Pablo Picasso og Leonardo da Vinci hadde alltid med seg en notatbok.

Notebook Stories
Facebook-side for seriøse notatbokentusiaster

Written by Solveig Hansen

14.10.2017 at 16:50

Posted in Les/skriv

Tagged with ,

Hva mener du?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: