TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering

Det var en mørk og stormfull aften.

with one comment

Tekst: Solveig Hansen, 2015 (English version)

Vi kjenner den fra The Julekalender og Snoopy, men det er den engelske forfatteren (og politikeren) Edward Bulwer-Lytton (1803–1873) vi har å takke for denne vilt parodierte frasen.

Edward Bulwer-Lytton
Edward Bulwer-Lytton

Det er liksom opplest og vedtatt at “It was a dark and stormy night” er selve sjefsklisjeen blant åpningssetninger, litt i stil med pangavslutningen “alle var enige om at det hadde vært en hyggelig dag”. Det er kanskje også den frasen som i størst grad er revet ut av sin opprinnelige sammenheng:

It was a dark and stormy night; the rain fell in torrents – except at occasional intervals, when it was checked by a violent gust of wind which swept up the streets (for it is in London that our scene lies), rattling along the housetops, and fiercely agitating the scanty flame of the lamps that struggled against the darkness.

En kveld med kraftig regn og vind i London innleder romanen Paul Clifford, som Edward Bulwer-Lytton ga ut i 1830. Den selges fortsatt. Penguin ga den ut i ny pocketutgave i 2010, og den kan også leses gratis på sidene til Project Gutenberg.

En 58 ord lang setning. Kraftige adjektiver. Bulwer-Lytton skrev i sin tids stil. Paul Clifford er blitt kalt et kroneksempel på purple prose. Professor Scott E. Rice ved San Jose-universitet i California hadde “dark and stormy” i tankene da han i 1982 opprettet Bulwer-Lytton-prisen, som hvert år gis til den som skriver den beste dårligste åpningssetningen i en fiktiv roman.

Vinneren i 2015 var Joel Phillips:

Seeing how the victim’s body, or what remained of it, was wedged between the grill of the Peterbilt 389 and the bumper of the 2008 Cadillac Escalade EXT, officer ‘Dirk’ Dirksen wondered why reporters always used the phrase ‘sandwiched’ to describe such a scene since there was nothing appetizing about it, but still, he thought, they might have a point because some of this would probably end up on the front of his shirt.

Bulwer-Lytton var populær i sin samtid og er kjent for annet enn “mørk og stormfull”. Han er også mannen bak uttrykket “Pennen er mektigere enn sverdet”, fra skuespillet Richelieu. Det er dessuten Bulwer-Lytton vi har å takke for at Estella og Pip får hverandre til slutt i Charles Dickens’ Store forventninger. Han overtalte sin venn Dickens til å skrive om slutten. I Dickens’ opprinnelige versjon giftet Estella seg med en landsens doktor.

Når Snoopy ikke er flygeress fra første verdenskrig, kan vi finne ham sittende på taket av hundehuset sitt og skrive fortellinger som alle starter med setningen “Det var en mørk og stormfull natt”.

Written by Solveig Hansen

28.11.2015 at 14:06

Posted in Les/skriv

Tagged with

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. Takk!

    Like

    Anonymous

    22.10.2021 at 10:40


Hva mener du?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: