TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering

Det går to uslinger på en quisling

leave a comment »

Tekst: Solveig Hansen, 2015

8. mai 1945 kapitulerte tyskerne og krigen var over i Europa. Denne dagen kalles V-dagen, eller VE-dagen (Victory in Europe). Året før hadde vi D-dagen, da de allierte styrkene gikk i land i Normandie. Det er mange akronymer i militærspråket, og nye akronymer og slanguttrykk oppsto blant soldater og menigmenn under krigen. FUBAR, for eksempel. Litt kjappere å si enn “F****d Up Beyond All Recognition”. I Norge “orget” man og kalte tokroneseddelen for en quisling.

Mange av oss lærte FUBAR da vi så “Saving Private Ryan”. Andre slanguttrykk som oppsto under den annen verdenskrig, er blanket drill (lakendrill), som betyr å sove, og meat wagon (kjøttvogn), som betyr ambulanse. En av mine favoritter er Mein Kampf, ikke Hitlers manifest, men flygebladene de allierte slapp over fiendeland.

Du finner flere uttrykk i denne listen over slangord fra 2VK.

Røff humor i tøffe tider.

Mange soldater mottok et Dear John-brev fra kjæresten eller kona. Vanligvis begynte kjærlighetsbrev hjemmefra med “Kjære Johnny”, “Elskede” eller lignende, men når de startet med et kort og formelt “Kjære John”, kunne det tyde på at det var et avskjedsbrev der hun gjorde det slutt eller ba om skilsmisse.

De damene som valgte å vente, kunne motta brev fra fronten med HOLLAND, BURMA, EGYPT, NORWICH eller et annet geografisk navn skrevet med store bokstaver på baksiden av konvolutten. HOLLAND står for “Hope Our Love Lives/Lasts And Never Dies”. BURMA er kort for “Be Undressed/Upstairs Ready My Angel”.

EGYPT og NORWICH og andre får du utforske selv. 🙂

Også i Norge oppsto nye kortord. Børse betyr å handle på svartebørsen. Orge er kortord for “organisere” og betyr å få tak i noe, for eksempel mat.

Og det går to uslinger på en quisling. En folkelig vittighet med dobbeltbetydning. En quisling var et slangord for tokroneseddelen som ble tatt i bruk under krigen. Enkroneseddelen ble kalt usling.

Written by Solveig Hansen

8.5.2015 at 11:18

Hva mener du?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: