TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering

Robert Capa og de historiske filmrullene

leave a comment »

Tekst: Solveig Hansen

Bildene hans fra landgangen i Normandie 6. juni 1944 er legendariske, men det var nære på at vi gikk glipp av dem.

Bare 11 av de 106 bildene fotojournalist og krigsfotograf Robert Capa tok på Omaha Beach, overlevde. Resten ble ødelagt under fremkallingen. Til gjengjeld er disse lett kornete “The Magnificent Eleven” blitt ikoniske. Steven Spielberg gjenskapte bildescenene i “Redd menig Ryan”.

robert_capa

Bildet av Robert Capa (1913–1954) ovenfor er tatt av partneren og kjæresten Gerda Taro (Public domain, via Wikimedia Commons), også hun fotojournalist, under borgerkrigen i Spania. Taro omkom i en ulykke under et oppdrag der. Robert Capa ble født i Ungarn. Han dekket fem kriger og døde da han tråkket på en landmine under en reportasjereise i Vietnam. Capa var en av grunnleggerne av Magnum Photos billedbyrå.

Den uheldige labassistenten som skulle fremkalle bildene, var 15 år gamle Dennis Banks. Det nærmet seg deadline da Capas bilder nådde London-kontoret til Life, magasinet som hadde gikk ham oppdraget med å dekke de alliertes invasjon, og bildene måtte fremkalles raskt før de skulle sendes videre til New York. Negativene var fine, og bilderedaktør John Morris ba folkene på mørkerommet skynde seg med å få dem fremkalt. Minutter senere kom en gråtende Banks inn på Morris’ kontor: “Capas filmer er ødelagt.” Banks hadde lukket døren til tørkeskapet for å få opp temperaturen, og uten ventilasjon rant emulsjonen av. Fire ødelagte ruller, hvorav tre var tomme, mens den fjerde inneholdt de elleve fotografiene som for alltid skulle levendegjøre D-dagen for verden.

robert_capa_normandie

Bilde: Robert Capa / Magnum Photos

Robert Capas motto var at “hvis bildene dine ikke er bra nok, er du ikke nær nok”. På D-dagen kom han nær nok da han gikk i land på Omaha Beach sammen med den første gruppen av amerikanske soldater. Under kraftig beskytning fra de tyske stillingene vasset Capa inn på stranden med sine tre kameraer. I løpet av de 90 minuttene han oppholdt seg der, vekslet han mellom å søke dekning og ta de 106 bildene av helvetet som utspant seg rundt ham. Deretter kom han seg om bord i en båt som skulle tilbake til England.

Han skrev senere at han kollapset på båten og våknet naken under et teppe og med en lapp på seg der det sto “Utmattet. Ingen ID-brikke”.

I et intervju med Financial Times fortalte John Morris at han kastet de tre tomme filmrullene i søppelkurven. Han vedgikk at han kanskje ikke skulle ha gjort det. De ville hatt ikonstatus i dag. Om Capa selv sies det at han aldri nevnte et ord om de ødelagte filmrullene til Lifes byråsjef i London.

Kilder:
Intervju med John Morris om Robert Capa
Wikipedia: The Magnificent Eleven
Wikipedia: Robert Capa

Written by Solveig Hansen

6.6.2017 at 9:00

Posted in Fotografering

Tagged with ,

Hva mener du?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: