TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering

Bilderedigering i Snapseed

leave a comment »

Tekst: Solveig Hansen, 2022

Nybegynner i Snapseed? Her er et eksempel på redigering med vanlige funksjoner.

Snapseed er en av de mest populære bilderedigeringsappene og er tilgjengelig både for iOS og Android. Den er rask og enkel å bruke og har alle de nødvendige redigeringsfunksjonene – perfekt når du vil ha bildene dine fort ut på Instagram eller andre steder.

Generelt råd: Rediger bilder, men ikke overrediger dem. Filtre og redigeringsverktøy skal gjøre bildene bedre, ikke være en oppvisning i overdrevet effektmakeri.

Det er ikke alltid så mye som skal til. Dette eksemplet viser fremgangsmåten jeg vanligvis benytter for bilder jeg publiserer på Instagram eller i blogginnlegg.

Etter at du har lastet ned Snapseed-appen, finner du antakelig en snarvei til den ved å trykke på Del eller tilsvarende funksjon i kameraets redigeringsprogram eller i bildeskyappen du bruker, for eksempel Min Sky.

Under Looks finner du filtre, mens Tools inneholder redigeringsverktøy og flere filtereffekter. Klikk på ønsket verktøy, dra fingeren opp eller ned på skjermen for å åpne den tilhørende menyen og velge et alternativ, og dra fingeren mot høyre eller venstre for å justere verdien.

Her har jeg brukt noen av de aller vanligste funksjonene for bedre å få frem murstrukturen, fargene i klesvasken og lyset i vinduene.

1. Jeg startet med å velge Rotate, som automatisk roterer og retter opp et skjevt bilde, eventuelt med litt manuell hjelp.

2. Deretter valgte jeg Crop og beskar bildet. Bildet i dette eksemplet er i stående format, så jeg beskar til 5:4, som er Instagram-størrelsen.

3. Under Tune Image redigerte jeg lysstyrke, skygger, kontrast og annet. Først trykket jeg på “tryllestavikonet” for å justere innstillingene automatisk. Så dro jeg fingeren på skjermen for å få frem de ulike alternativene, og finjusterte dem manuelt. Her eksperimenterte jeg med Ambiance (generell belysning), Shadows (skygger), Highlights (høylys), Contrast (kontrast) og Brightness (lysstyrke). Ved å justere skyggeinnstillingen fikk jeg frem mer bildeinformasjon i vinduene. Andre muligheter er å justere fargetemperaturen med Warmth (varme) og legge til mer fargemetning med Saturation (metning). Til slutt bekreftet jeg valgene ved å klikke på haken nederst til høyre.

4. Jeg ville fremheve noen av enkeltfargene, så jeg valgte Selective (selektiv justering) og dro markøren opp til det blå tøyet for å velge det. Knip og zoom gjør markeringen mindre eller større. Jeg lot markeringen også dekke det blå lyset i vinduet øverst til høyre for å få en skarpere vindusrefleksjon. Deretter åpnet jeg menyen med fingeren og justerte metningen (Saturation), men ikke så mye at fargen virket unaturlig. Jeg gjorde det samme med de andre fargene, inkludert det gule lyset i vinduet nederst til venstre.

5. Veggen på originalbildet så “flat” ut og trengte litt mer synlig struktur. Jeg valgte Details og justerte Structure.

6. Helt til slutt la jeg på litt mørk vignett (Vignette) langs ytterkantene for å “ramme inn” bildet. Snapseed bruker som standard en kantvignett på -50, noe som vanligvis holder.

7. Resultatet ble bra, og det var bare å trykke på DONE.

Denne artikkelen ble første gang publisert i kreativweb nr. 1/2022 (tema: “Grunnleggende om mobilfotografering”):

Written by Solveig Hansen

7.8.2022 at 13:03

Hva mener du?