TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering

Fra Word til PDF til Flash-magasin

leave a comment »

«Hvorfor kan de ikke bare bruke PDF?» har jeg ofte tenkt når jeg har kommet over et Flash-magasin som er flott å se på, men umulig å navigere i og vanskelig å lese på grunn av størrelsen og krøkkete zooming. Nå har jeg testet to løsninger, en nettbasert versjon og et frittstående program som jeg installerte på datamaskinen.

Forside kreativweb nr. 1 2014

#kreativweb nr. 1, mai 2014

Nettbaserte Issuu (uttales som det engelske «issue») er utrolig brukervennlig. Det er bare å laste opp magasinet i for eksempel PDF- eller Word-format, så konverterer de filen til et Flash-magasin som kan leses i fullskjermmodus. Magasinet vises sammen med andre magasiner på nettstedet deres, og du kan også få koden for å bygge det inn på ditt eget nettsted. Issuu støtter foreløpig ikke video.

Les magasinet på Issuu

Jeg har lenge brukt DeskTopAuthor, et e-bokverktøy fra DNAML. De sender stadig ut tilbud om andre e-verktøy, så jeg kjøpte ePageWiz, som jeg installerte på datamaskinen og brukte til å konvertere PDF-filen til Flash. Magasinet kan leses i en egen leser, EPP Reader, eller lastes opp til serveren slik at det kan leses på nettet. I Reader ser magasinet ut som et virkelig magasin, med en flott skygge i midten. I nettversjonen forsvinner skyggen, og de to motstående sidene ser ut som et hvitt A4-ark i liggende format. Kvaliteten er finfin, men det er dårlig funksjonalitet mellom låst zooming og blaing. Man må «låse opp» zoomingen for å bla om. Likevel et ganske praktisk program, som sikkert passer godt hvis du har et magasin som hovedsakelig inneholder bilder. Programmet støtter video.

Les magasinet i ePageWiz

InDesign er designverktøyet for proffer, men jeg laget magasinet i Word for å se hvor enkelt og rimelig det kan gjøres, og jeg er offisielt imponert over alle mulighetene i Word. Bildene kjøpte jeg fra iStock, et bildebyrå med bilder i alle prisklasser, fra et par dollar og oppover.

Et rent PDF-format går også bra hvis tekstmengden er stor. Bare så det er sagt.

Les magasinet i PDF-format
 

Hva mener du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: