TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering

Skrifttyper på websider

leave a comment »

Det er mange hensyn å ta når man lager websider. Sidene skal se bra ut og være leselige i flere nettlesere, på flere plattformer, men de vil ganske sikkert vises annerledes enn på din skjerm. Her er noen generelle skriftanbefalinger når du vil at teksten skal være leselig både på PC-er og Mac-er, gamle som nye:

sans serif-skrift: Verdana, Geneva, Arial, sans-serif
serif-skrift: Georgia, New York, Times New Roman, serif
(skrift med fast tegnavstand: Monaco, Courier New)

Verdana og Georgia er standardskrifter på dagens PC-er og Mac-er. Geneva og New York gjør at brukere med eldre Mac-er uten Verdana og Georgia kan lese teksten, og Arial og Times New Roman gjør at brukere med PC-er uten Verdana og Georgia kan lese teksten. Ta alltid med «sans-serif» og «serif» i «font-family»-egenskapen i CSS-filen:

font-family: Georgia, New York, «Times New Roman», serif;

Da brukes en hvilken som helst serif-skrift hvis ingen av disse serif-skriftene finnes på maskinen.

Serif / sans serif (antikva/grotesk)
På trykk brukes gjerne en serif-skrift, for eksempel Times, i brødteksten, mens en sans serif-skrift, for eksempel Helvetica, brukes i overskriften. På websider er det vanskeligere å lese serif-skrifter (en seriff er tverrstreken på enden av bokstavene), spesielt når skriftstørrelsen er liten. Sans serif-skriftene Verdana og Arial er derfor vanlig brukte skjermskrifter. Bruk gjerne en serif-skrift i overskriften for å skape kontrast.

Standardskrifter
Følgende skrifter finnes nå som standard på Mac-er og PC-er: Arial, Comic Sans, Courier New, Georgia, Impact, Times New Roman, Trebuchet, Verdana og Webdings.

Times og Helvetica
Disse to skriftene ser pene ut på trykk, men bør ikke brukes på websider. De er nesten uleselige på Mac-skjermer. Mac-variantene av Times og Helvetica er henholdsvis New York og Geneva.

Arial er Windows-versjonen av Helvetica, og Times New Roman er Windows-versjonen av Times. Som nevnt er begge disse nå installert også på Mac.

Brukeren kan overstyre dine valg
Det kan selvsagt hende at brukeren overstyrer dine velvalgte skrifter, men det er til å leve med når du vet at du har gjort ditt for at teksten skal være så leselig som mulig både i Windows og Mac.

Kilde: «Web Design Workshop» av Robin Williams

Written by Solveig Hansen

27.9.2006 kl. 0:28

Publisert i Webdesign

Hva mener du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: