Gode overskrifter – en treningssak
I papiraviser leses overskriften, tittelen, i sammenheng med ingressen, og man kan tillate seg å bruke mer kryptiske titler. På nett kan tittelen brukes uavhengig av den tilhørende teksten, for eksempel som pekertittel på andre websider. Den må derfor være selvforklarende og kan gjerne inneholde et nøkkelord (som brukere søker etter). Mystiske titler som liksom skal pirre leserens nysgjerrighet, fungerer ikke så godt på websider.
Titler er noe av det første øyet faller på når man kommer til en webside. Vi som er innholdsleverandører uten journalistisk bakgrunn, har mye å lære av journalister. De er ofte flinke til å trekke ut hovedpoenget og presentere det i én komprimert setning. «Vær personlig, bruk du-form, snakk direkte til målgruppen» er ett råd fra proffer. «Fremhev fordeler for brukeren» og «Vis hvordan produktet løser et bestemt problem» er andre råd. Eksempel på dårlig og god tittel, hentet fra nettskriving.no:
Dårlig: IT-messe på Lillestrøm
God: Norges-debut for ny iPod
Og et eksempel fra Christine Calverts «Skriv for nettet»:
Dårlig: Luksusmadrassen med patentert trippelfjæring
God: Våkn opp uten ryggsmerter med Luksusmadrassen
Det handler om å lære å se og tenke på en annen måte: I filmen «Shipping News» flytter Quoyle (Kevin Spacey) fra New York til Newfoundland og får jobb i lokalavisen på stedet. En eldre kollega, Billy, gir ham en innføring i skriving av overskrifter. «Gi meg en overskrift,» sier Billy og peker mot noen mørke skyer i horisonten. Quoyle: Horisonten fylles med mørke skyer? Billy: Storm truer landsby. Quoyle: Og hva hvis stormen ikke kommer? Billy: Landsby spart for dødelig storm. 🙂
Det er kanskje håp for oss som ikke akkurat er kløppere på pangoverskrifter?
Hva mener du?