TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering

Gode overskrifter – en treningssak

leave a comment »

I papiraviser leses overskriften, tittelen, i sammenheng med ingressen, og man kan tillate seg å bruke mer kryptiske titler. På nett kan tittelen brukes uavhengig av den tilhørende teksten, for eksempel som pekertittel på andre websider. Den må derfor være selvforklarende og kan gjerne inneholde et nøkkelord (som brukere søker etter). Mystiske titler som liksom skal pirre leserens nysgjerrighet, fungerer ikke så godt på websider.

Titler er noe av det første øyet faller på når man kommer til en webside. Vi som er innholdsleverandører uten journalistisk bakgrunn, har mye å lære av journalister. De er ofte flinke til å trekke ut hovedpoenget og presentere det i én komprimert setning. «Vær personlig, bruk du-form, snakk direkte til målgruppen» er ett råd fra proffer. «Fremhev fordeler for brukeren» og «Vis hvordan produktet løser et bestemt problem» er andre råd. Eksempel på dårlig og god tittel, hentet fra nettskriving.no:

Dårlig: IT-messe på Lillestrøm

God: Norges-debut for ny iPod

Og et eksempel fra Christine Calverts «Skriv for nettet»:

Dårlig: Luksusmadrassen med patentert trippelfjæring

God: Våkn opp uten ryggsmerter med Luksusmadrassen

Det handler om å lære å se og tenke på en annen måte: I filmen «Shipping News» flytter Quoyle (Kevin Spacey) fra New York til Newfoundland og får jobb i lokalavisen på stedet. En eldre kollega, Billy, gir ham en innføring i skriving av overskrifter. «Gi meg en overskrift,» sier Billy og peker mot noen mørke skyer i horisonten. Quoyle: Horisonten fylles med mørke skyer? Billy: Storm truer landsby. Quoyle: Og hva hvis stormen ikke kommer? Billy: Landsby spart for dødelig storm. 🙂

Det er kanskje håp for oss som ikke akkurat er kløppere på pangoverskrifter?

Written by Solveig Hansen

12.9.2006 kl. 21:29

Hva mener du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: